Farba do kuchni – jaką wybrać ?
Kuchnia jest miejscem, z którego korzystamy każdego dnia. Ściany są tam codziennie narażone na zabrudzenia związane z wykonywanymi tam czynnościami. Przynajmniej raz na kilka lat konieczne jest gruntowne odmalowanie ścian, aby wyglądały estetycznie. Warto zastanowić się, jaka farba będzie najlepsza do kuchni.
Do kuchni nie sprawdzą się na pewno farby standardowe. Lepszym wyborem będą ceramiczne lub akrylowe. Szorowanie ścian w przypadku pojawienia się na nich ewentualnych zabrudzeń nie spowoduje utarty koloru. Farba będzie wyglądała równie dobrze, jak wcześniej. Ściany zyskają dzięki tym farbom odpowiednią odporność na zabrudzenia.
Główne cechy farby do kuchni
Kupując farbę do kuchni powinniśmy zwrócić uwagę na:
- połysk – ilość światła odbijającego się od powłoki. Skala połysku jest następująca: 1-5% – mat, 6-10% – to mat satynowy, 10-30% – to półmat, 30–60% – to pół połysk, 60–90% – to połysk. Stopień połysku ma wpływ na ewentualne szorowanie oraz mycie ściany. Farby posiadające duży połysk lepiej kryją już istniejące zabrudzenia,
- wytrzymałość – farba powinna sobie świetnie radzić w zmiennych warunkach klimatycznych, jakie panują w kuchni. Raz jest w niej gorąco, gdy gotujemy, a raz chłodno. Farba powinna być również odporna na różnego rodzaju zabrudzenia,
- czas schnięcia – warto wybierać farby, które wymagają krótkiego czasu schnięcia pomiędzy nakładaniem kolejnych warstw,
- odporność na zmywanie – powinna być ona odporna na zmywanie na przykład tłustych plam, które czasem pojawiają się na ścianach w kuchni. Wielokrotne czyszczenie ściany w jednym miejscu nie powinno skutkować utratą jej koloru.