Badanie chropowatości powierzchni w oparciu o normę DIN 51130, w pomieszczeniach i strefach zagrożonych poślizgiem muszą być stosowane posadzki antypoślizgowe. Metoda badania zdolności przeciwdziałania poślizgom, uregulowana jest w normie DIN 51130. (Badanie powłok posadzkowych. Oznaczanie zdolności hamowania poślizgu. Pomieszczenia i strefy robocze o zwiększonym ryzyku poślizgu. Metoda marszowa. Płaszczyzna pochyła).
Średni kąt pochylenia ustalony w oparciu o szereg wartości pomiarowych pozwala sklasyfikować posadzkę w jednej z sześciu grup.
Kąt nachylenia | a < 6° | 6°< a < 10° | 10° < a < 19° | 19° < a < 27° | 27° < a < 35° | a > 35° |
Grupa | R8 | R9 | R10 | R11 | R12 | R13 |
Zastosowanie | Pomieszczenia suche wewnątrz budynków | Wejście strefy i schody z dostępem z zewnątrz. Restauracje, sklepy, przychodnie, szkoły, szpitale | Łazienki i prysznice, małe kuchnie, pomieszczenia w restauracjach, garaże podziemne | Pomieszczenia do produkcji żywności, gastronomiczne. Miejsca pracy z dużą obecnością wody i błota. Laboratoria, pralnie, hangary | Pomieszczenia produkcyjne z użyciem tłuszczy, mleka, nabiału, oleju i mięs. Duże kuchnie przemysłowe, Catering. Produkcja przemysłowa z zastosowaniem substancji śliskich. Parkingi, tarasy. | Pomieszczenia z dużą ilością tłuszczy. Produkcja spożywcza |
Przykłady | • Pomieszczenia służby zdrowia (gabinety zabiegowe) • Kuchnie, stołówki, jadalnie, kantyny, korytarze • Pomieszczenia sprzedaży ogólnej, pomieszczenia dla klientów • Sale operacyjne • Odziały z pokojami chorych i korytarzem • Gabinety lekarskie, przychodnie • Apteki • Pomieszczenia laboratoryjne • Salon fryzjerski • Pralnie, pomieszczenia z pralkami do prania na mokro • Magiel i prasowalnie • Szkoły, wyjścia, korytarze, pomieszczenia klasowe i grupowe. Schody | • Pomieszczenia sanitarne (np. WC, umywalnie, szatnie) • Kuchnie do rozmrażania i podgrzewania • Kuchnie od kawiarni, herbaciarni • Punkt przygotowujące produkty spożywcze do sprzedaży • Punkt sprzedaży chleba i pieczywa, towar nie pakowany • Punkt sprzedaży sera i produktów seropodobnych, towar nie pakowany • Pomieszczenia do mycia przy sali operacyjnej, do gipsowania • Szkoły: Toalety, łazienki, pomieszczenia specjalistyczne na warsztaty | • Pomieszczenia do butelkowania napojów, wyrób soków • Pomieszczenia do kąpieli zdrowotnych i hydroterapii • Kuchnie gastronomiczne (kuchnie w zajazdach, hotelach) do 100 nakryć dziennie • Kuchnie do żywienia ogólnego w domach społecznych, szkołach, przedszkolach, sanatoriach • Sprzedaż mięsa, ryb • Sprzedaż mięsa i kiełbas. Produkty nieopakowane • Myjnia samochodowa • Hale dla samolotów | • Produkcja i pakowanie margaryny • Produkcja i pakowanie tłuszczów jadalnych, tłoczenie olejów jadalnych • Przeróbka świeżego mleka, łącznie z produkcją masła • Wyroby lodów • Przetwórstwo drobiu • Kuchnie gastronomiczne (kuchnie w zajazdach, hotelach) powyżej 100 nakryć dziennie • Wielkie kuchnie dla żywienia ogólnego w kantynach, stołówkach • Teren obsługiwania klientów stoiska z rybami • Pomieszczenia do przygotowania mięsa • Punkt sprzedaży bezpośrednia z frytkownicy i grilla • Magazyny do oleju i tłuszczu • Miejsca parkowania wozów strażackich | • Produkcja przemysłowa • Rozpuszczone tłuszcze • Rafineria olejów jadalnych • Obróbka i przetwórstwo ryb • Produkcja majonezu • Wyrób warzyw konserwowych • Rzeźnia • Wyrób kiełbasy |
Zobacz również
Jaki jest najbardziej wytrzymały rodzaj posadzek? Oczywiście posadzki epoksydowe. Sprawdzają się one świetnie wszędzie tam, gdzie są narażone na duże obciążenia oraz uszkodzenia mechaniczne, czyli w garażach, halach produkcyjnych, sklepach. Nie pylą się, są odporne na wilgoć i ścieranie.
Zobacz: remont.biz.pl/category/posadzki/