Deska tarasowa: jakie parametry mają dobre deski tarasowe ?
16 lipca 2018
Samowystarczalne budynki zeroenergetyczne, które magazynują i produkują energię
Samowystarczalne budynki „zeroenergetyczne”, które magazynują i produkują energię
17 lipca 2018
Pokaż wszystkie
Chropowatość powierzchni, czyli inaczej antypoślizgowość R

Chropowatość powierzchni, czyli inaczej antypoślizgowość R

Chropowatość powierzchni, czyli inaczej antypoślizgowość R

Badanie chropowatości powierzchni w oparciu o normę DIN 51130, w  pomieszczeniach i strefach zagrożonych poślizgiem muszą być stosowane posadzki antypoślizgowe. Metoda badania zdolności przeciwdziałania poślizgom, uregulowana jest w normie DIN 51130. (Badanie powłok posadzkowych. Oznaczanie zdolności hamowania poślizgu. Pomieszczenia i strefy robocze o zwiększonym ryzyku poślizgu. Metoda marszowa. Płaszczyzna pochyła).

Średni kąt pochylenia ustalony w oparciu o szereg wartości pomiarowych pozwala sklasyfikować posadzkę w jednej z sześciu grup.

Kąt nachyleniaa < 6°6°< a < 10°10° < a < 19°19° < a < 27°27° < a < 35°a > 35°
GrupaR8R9R10R11R12R13
ZastosowaniePomieszczenia suche wewnątrz budynkówWejście strefy i schody z dostępem z zewnątrz. Restauracje, sklepy, przychodnie, szkoły, szpitaleŁazienki i prysznice, małe kuchnie, pomieszczenia w restauracjach, garaże podziemnePomieszczenia do produkcji żywności, gastronomiczne. Miejsca pracy z dużą obecnością wody i błota. Laboratoria, pralnie, hangaryPomieszczenia produkcyjne z użyciem tłuszczy, mleka, nabiału, oleju i mięs. Duże kuchnie przemysłowe, Catering. Produkcja przemysłowa z zastosowaniem substancji śliskich. Parkingi, tarasy.Pomieszczenia z dużą ilością tłuszczy. Produkcja spożywcza
Przykłady • Pomieszczenia służby zdrowia (gabinety zabiegowe)
• Kuchnie, stołówki, jadalnie, kantyny, korytarze
• Pomieszczenia sprzedaży ogólnej, pomieszczenia dla klientów
• Sale operacyjne
• Odziały z pokojami chorych i korytarzem
• Gabinety lekarskie, przychodnie
• Apteki
• Pomieszczenia laboratoryjne
• Salon fryzjerski
• Pralnie, pomieszczenia z pralkami do prania na mokro
• Magiel i prasowalnie
• Szkoły, wyjścia, korytarze, pomieszczenia klasowe i grupowe. Schody
• Pomieszczenia sanitarne (np. WC, umywalnie, szatnie)
• Kuchnie do rozmrażania i podgrzewania
• Kuchnie od kawiarni, herbaciarni
• Punkt przygotowujące produkty spożywcze do sprzedaży
• Punkt sprzedaży chleba i pieczywa, towar nie pakowany
• Punkt sprzedaży sera i produktów seropodobnych, towar nie pakowany
• Pomieszczenia do mycia przy sali operacyjnej, do gipsowania
• Szkoły: Toalety, łazienki, pomieszczenia specjalistyczne na warsztaty
• Pomieszczenia do butelkowania napojów, wyrób soków
• Pomieszczenia do kąpieli zdrowotnych i hydroterapii
• Kuchnie gastronomiczne (kuchnie w zajazdach, hotelach) do 100 nakryć dziennie
• Kuchnie do żywienia ogólnego w domach społecznych, szkołach, przedszkolach, sanatoriach
• Sprzedaż mięsa, ryb
• Sprzedaż mięsa i kiełbas. Produkty nieopakowane
• Myjnia samochodowa
• Hale dla samolotów
• Produkcja i pakowanie margaryny
• Produkcja i pakowanie tłuszczów jadalnych, tłoczenie olejów jadalnych
• Przeróbka świeżego mleka, łącznie z produkcją masła
• Wyroby lodów
• Przetwórstwo drobiu
• Kuchnie gastronomiczne (kuchnie w zajazdach, hotelach) powyżej 100 nakryć dziennie
• Wielkie kuchnie dla żywienia ogólnego w kantynach, stołówkach
• Teren obsługiwania klientów stoiska z rybami
• Pomieszczenia do przygotowania mięsa
• Punkt sprzedaży bezpośrednia z frytkownicy i grilla
• Magazyny do oleju i tłuszczu
• Miejsca parkowania wozów strażackich
• Produkcja przemysłowa
• Rozpuszczone tłuszcze
• Rafineria olejów jadalnych
• Obróbka i przetwórstwo ryb
• Produkcja majonezu
• Wyrób warzyw konserwowych
• Rzeźnia
• Wyrób kiełbasy

Zobacz również

Posadzki – Budowa i Remont

Posadzki – Budowa i Remont

Jaki jest najbardziej wytrzymały rodzaj posadzek? Oczywiście posadzki epoksydowe. Sprawdzają się one świetnie wszędzie tam, gdzie są narażone na duże obciążenia oraz uszkodzenia mechaniczne, czyli w garażach, halach produkcyjnych, sklepach. Nie pylą się, są odporne na wilgoć i ścieranie.

Zobacz: remont.biz.pl/category/posadzki/

Robert Kucharski
Robert Kucharski
Robert Kucharski – bloger budowlany oraz influencer - specjalista branży budowlano-instalacyjnej, od kilkudziesięciu lat związany z rynkiem budowlanym.Moje publikacje, koncentrujące się na tematyce budownictwa, domu i ogrodu docierają do miliona internautów rocznie. Na moim blogu oferuję czytelnikom kompleksowe poradniki związane z procesem budowy domu, od etapu planowania do finalizacji. Z pasją dzielę się wiedzą na temat ogrzewania, wentylacji, rekuperacji i klimatyzacji, a także przedstawiam najnowsze cenniki, katalogi, projekty i certyfikaty. Wszystko to, by moje treści były najbardziej wartościowe dla Was.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Podziel się swoją opiniąx