Restauracja jest miejscem, w którym każdy klient chce spędzić udany czas, chce najeść się do syta, napić dobrych trunków i porozmawiać ze znajomymi. Odpowiednia temperatura w pomieszczeniu to podstawa przy spożywaniu posiłków, żadna restauracja nie może tego lekceważyć, ponieważ wpływa ona na komfort klientów. Istotne jest, aby utrzymana została odpowiednia równowaga temperaturowa między kuchnią, a częścią, w której siedzą klienci.
Każdy kucharz dobrze wie, że tylko z dobrej jakości składników mogą powstać wyśmienite dania, po prostu opłaca się inwestować i być profesjonalistom w tym, co się robi. Każdy przepis wymaga dopracowania oraz przestrzegania określonych zasad podczas jego tworzenia, w restauracji ważne są jednak nie tylko dania, ale także panująca tam temperatura, wpływa ona na odczucia klientów oraz odbiór restauracji, jeżeli pomieszczenia będą przegrzane, będzie to ich pierwsza i ostatnia wizyta.
Okazuje się, że temperatura ma znaczący wpływ na smak poszczególnych składników będących częścią dania, na szczególną uwagę zasługują dania z bakłażanem, np. potrawa serwowana w Korei, w której są 4 różne sezony, może smakować zupełnie inaczej, ze względu na wzrost wilgotności bakłażana latem, zimą ten sam składnik będzie natomiast smakował całkiem inaczej. Biorąc za wzór ten przykład trzeba pamiętać, że w kuchni przez cały rok powinna panować taka sama temperatura, istotne jest także utrzymanie optymalnej wilgotności w kuchni.
Ważne jest, aby pieczenie odbywało się w stałej temperaturze, 20-25 stopni Celsjusza, jeżeli temperatura w kuchni będzie niższa, potrzeba będzie więcej czasu, aby zrobić chleb. , po prostu drożdże nie wyrosną, jeżeli będzie zbyt zimno, dlatego utrzymanie stałej temperatury w kuchni jest niezwykle istotne. Trzeba również pamiętać o tym, aby w kuchni nie było zbyt sucho, już lepiej gdy jest wilgotno, zbyt duża suchość powietrza będzie powodowała wysychanie ciasta.
Jeżeli w kuchni przygotowywane są desery, powinna w niej panować temperatura 18 stopni Celsjusza, jeżeli będzie zbyt ciepło, ciasto będzie miękkie, a masa będzie wylewała się.
Obecnie właściciele restauracji mają intuicyjne systemy, dzięki którym mogą zarządzać temperaturą w kuchni, polecany jest przede wszystkim system sterowania HVAC LG Air Solution, urządzenie zagwarantuje właściwy komfort w restauracji bez najmniejszych problemów, goście będą zachwyceni z uzyskania takich efektów, uda się utrzymać temperaturę pokojową w gorącej kuchni, a jednocześnie część jadalna będzie miała temperaturę dostosowaną do potrzeb gości restauracji.
System można wzbogacić o centralę wentylacyjną LG AHU, która pozwala na badanie stężenia dwutlenku węgla w powietrzu, szefowie mogą mieć dzięki temu pewność, że ich jedzenie będzie odznaczało się najwyższą jakością.
Potrzebujesz pomocy przy doborze urządzeń do klimatyzacji i wentylacji restauracji bądź kuchni napisz do nas